Missa inte investeraravdraget
Investeraravdraget innebär att om du som privatperson förvärvar andelar i ett företag av mindre storlek i samband med företagets bildande eller vid en nyemission kan du under vissa förutsättningar få göra avdrag för hälften av betalningen för andelarna i inkomstslaget kapital.
Andelarna i bolaget ska du betala kontant och du ska förvärva dem när företaget bildas eller vid en nyemission.
Du får göra investeraravdrag med ett belopp som motsvarar hälften av det belopp du betalar för andelarna. Avdraget får uppgå till högst 650 000 kr per år (50 procent av 1,3 miljoner kr).
Det betyder en skattelättnad på maximalt 195 000 kr (30 procent × 650 000 kr).
Tänk på att även ett nybildat bolag med 50 000 kr i aktiekapital kan ge en skattereduktion på 7 500 kr. Missa inte att utnyttja detta avdrag under 2015.
Två av villkoren som måste var uppfyllda för att du ska få göra avdrag är att företaget måste bedriva rörelse och ha ett löneunderlag under betalningsåret eller följande beskattningsår som uppgår till minst 300 000 kr.
Om dessa villkor uppfylls först under 2016 får du vänta med att göra avdrag till nästa år även om du betalar i år.
Är ni flera personer som tillsammans betalar mer än 20 miljoner kr för andelar i ett och samma företag under ett kalenderår ska underlaget för investeraravdraget minskas. Detta görs genom att underlagen minskas proportionellt i förhållande till betalningen för andelarna så att underlagen tillsammans inte överstiger 20 miljoner kr.
Nya regler nästa år
Det finns ett förslag om att reglerna om investeraravdrag ska anpassas till EUs nya riktlinjer om statligt stöd för att främja riskfinansieringsinvesteringar.
Ändringen innebär att investeraravdrag från och med den 1 januari 2016 endast får göras av oberoende förvärvare. Du kommer därför inte att kunna göra investeraravdrag för tillskott i befintliga bolag nästa år utan endast i nya.
Tänker du öka aktiekapitalet i ditt bolag genom en nyemission bör du alltså göra det före årsskiftet.
Företagsaktuellt nr 5 2015
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …