
Uthyrning av bostad via förmedlare
Hyr du ut ditt fritidshus eller annan privatbostad via ett förmedlingsföretag får du inte göra avdrag för förmedlingsavgiften om du själv framstår som hyresvärd. Det skriver Skatteverket i ett ställningstagande.
Den hyra du får när du hyr ut ditt fritidshus eller annan privatbostad ska du ta upp till beskattning i inkomstslaget kapital. Redovisar och betalar du moms till Skatteverket för uthyrningen, ska momsen inte räknas med. Hyr du ut en fastighet får du göra avdrag med 20 procent av hyresinkomsten. Är det en hyresrätt eller bostadsrätt får du i stället göra avdrag för den del av hyran eller avgiften du själv betalar som avser den uthyrda delen. Några andra utgifter får du inte dra av. I stället får du göra ett schablonavdrag med 40 000 kr per år för varje privatbostadsfastighet, privatbostad eller hyreslägenhet du hyr ut. Den del av hyran som återstår efter dessa två avdrag beskattas med 30 procent skatt. Hyr du ut till din arbetsgivare gäller andra regler.
Förmedlingsprovision
Hyr du ut genom ett förmedlingsföretag tar företaget normalt ut en provision. Om du ska beskattas för hela hyran hyresgästen betalar eller enbart för den hyra du får ut från förmedlingsföretaget efter att de dragit av sin provision beror enligt Skatteverket på vem som uppträder som hyresvärd.
Ägaren är hyresvärd
Skatteverket anser att företaget ska ses som en renodlad förmedlare när hyresgästerna vid en objektiv bedömning bör uppfatta att det är du som är hyresvärd och ansvarig för uthyrningen. Så är fallet när du som ägare ansvarar inför gästerna för att villkoren i hyresavtalet uppfylls vad gäller tillträde, ersättning, bostadens skick med mera. Följande omständigheter kan enligt Skatteverket tyda på att du ska räknas som hyresvärd:
- Ditt namn förekommer vid bokningen och i hyresavtalet.
- Du informeras om gästernas ankomst.
- Du lämnar ut nyckel.
- Du kontrollerar städningen.
Räknas du som hyresvärd ska du ta upp hela den hyra som gästen betalar som ersättning för uthyrningen, utan avdrag för förmedlingsavgiften.
Förmedlaren är hyresvärd
Förmedlingsföretaget ska enligt Skatteverket ses som hyresvärd om det kan anses hyra ut bostaden i eget namn. Så är fallet om företaget ansvarar inför gästerna för villkoren i hyresavtalet uppfylls vad gäller tillträde, ersättning, bostadens skick med mera. Omständigheter som kan tyda på att företaget ska räknas som hyresvärd är att:
- Företagets namn finns i avtal, bekräftelse eller faktura.
- Gästerna meddelar sin ankomst till företaget.
- Gästerna hämtar nyckeln hos företaget.
Skatteverket påpekar att du som ägare kan stå risken för att bostaden inte kan hyras ut under en viss period, utan att du ska ses som gästernas hyresvärd.
Räknas företaget som hyresvärd är din hyresinkomst det belopp som företaget redovisar och betalar till dig, efter avdrag för förmedlingsavgiften.
SKV ställningstagande, 2015-11-09, dnr: 131 496848-15/111
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …