Ökad rättssäkerhet vid uttag av skattetillägg
Regeringen föreslår i en proposition att reglerna om uttag av skattetillägg ändras så att allmän domstol får besluta om skattetillägg i samband med beslut om påföljd för skattebrott. Dessutom införs tillgängliga avstämningsuppgifter som ett nytt begrepp för när skattetillägg inte ska tas ut.
För närvarande är det Skatteverket och förvaltningsdomstolarna som beslutar om skattetillägg och de allmänna domstolarna som beslutar om påföljd för skattebrott. Detta dubbla förfarande anses strida mot förbudet att lagföra någon två gånger för samma gärning som finns i Europakonventionens skydd för mänskliga rättigheter.
Regeringen föreslår nu i en proposition att sanktionsförfarandet samlas i en domstol. Allmän domstol ska i samband med skattebrottsprocessen på yrkande av åklagare kunna besluta om skattetillägg. Samtidigt ska en spärr införas som innebär att åklagaren inte får inleda en process om skattebrott om Skatteverket dessförinnan har fattat beslut om skattetillägg i fråga om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person. Omvänt får inte Skatteverket fatta beslut om skatte-
tillägg om åklagaren har inlett en skattebrottsprocess om samma felaktighet eller passivitet avseende samma person.
Det stora flertalet fall, det vill säga de fall då det endast är aktuellt att ta ut skattetillägg berörs inte av det föreslagna systemet med två sanktioner i en domstol. Dessa fall kommer även fortsättningsvis att hanteras av Skatteverket.
Anmälan
Förslaget innebär i korthet att Skatteverket ska anmäla misstänkta brott enligt skattebrottslagen till åklagaren enligt samma bedömningsgrunder som i dag. Efter en sådan anmälan, eller om en utredning om brott pågår av annan anledning, är verket tillfälligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg avseende den felaktighet eller passivitet som ligger till grund för utredningen om brott. Skatteverket får dock fortsätta handläggningen och meddela beslut i beskattningsärendet.
Åtal väcks
Åklagaren utreder det misstänkta brottet och, om förutsättningar finns, väcker åtal och yrkar samtidigt att skattetillägg ska tas ut. Åklagaren kan också välja att utfärda ett strafföreläggande och då även ta ut skattetillägg. I dessa situationer är Skatteverket slutligt förhindrat att meddela beslut om skattetillägg.
Förundersökning läggs ned
Om åklagaren inte inleder någon förundersökning eller beslutar att lägga ned förundersökningen ska Skatteverket underrättas om detta. När verket får en sådan underrättelse får det utreda och besluta om skattetillägg. Eftersom beslut då redan kan ha meddelats i skatte- eller avgiftsfrågan tillåts Skatteverket i ett sådant fall meddela beslut om skattetillägg utan samband med efterbeskattning eller omprövning, även om den ordinarie tvåårsfristen för sådana beslut passerats.
Tillgängliga avstämningsuppgifter
För närvarande får Skatteverket inte ta ut skattetillägg om en oriktig uppgift har rättats med ledning av normalt tillgängligt kontrollmaterial. Enligt propositionen ska avgränsningen bli tydligare och det material som medför att skattetillägg inte ska tas ut kommer fortsättningsvis att benämnas tillgängliga avstämningsuppgifter.
Med avstämningsuppgifter avses
- kontrolluppgifter som ska lämnas utan föreläggande och underrättelser om lagfart som lämnas med stöd av författning,
- uppgifter som har lämnats i inkomstdeklarationen för det föregående beskattningsåret och som har en direkt koppling till uppgifter som ska lämnas i inkomstdeklarationen för beskattningsåret, samt
- uppgifter som finns i register som har upprättats av Skatteverket för kontroll av framtida inkomstdeklarationer.
Ikraftträdande
De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.
Företagsaktuellt nr 5 2015
Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025
Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …
Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?
Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på …
Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag
Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra …
Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja
EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina …
Friskvårdsbidrag – vad gäller 2025?
Nytt år och dags att förnya träningskortet. För arbetsgivare som erbjuder sin personal ett friskvårdsbidrag finns det några saker att tänka på. Tre förutsättningar för skattefrihet …
Småföretagarna går med vinst – men rådgivning kan lyfta dem ännu högre
Trots utmanande tider visar en ny rapport från Företagarförbundet att 76 procent av Sveriges småföretagare har gått med vinst de senaste tre åren. Men många brottas fortfarande med att …
Deklaration 2025 – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!
Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2024. Här lyfter vi några viktiga datum att ha koll på under 2025. Flera datum för betalning av kvarskatt I och med att …
Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter
Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för …
Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!
Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt …
Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag
EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut …