Avdraget för representationsmåltider slopas
2017 slopas avdragsrätten för representationsmåltider vid inkomstbeskattningen, samtidigt som avdragsrätten för moms utökas i vissa fall. Avdragsrätten för annan representation påverkas inte.
Ett företags möjlighet att göra avdrag för representation i form av lunch, middag eller supé har sedan 1997 beloppsmässigt varit begränsad till 90 kr exklusive moms per person och måltid. Momsavdraget får dock beräknas på ett högre underlag med olika beloppsgränser där till exempel en gräns gäller för måltid med vin och en annan för måltid med starköl.
Från och med den 1 januari 2017 slopas avdragsrätten för representationsmåltider och alkohol vid inkomstbeskattningen. Men möjligheten att göra avdrag för förfriskningar och annan enklare förtäring som inte räknas som måltid och som är av mindre värde, kommer att finnas kvar. Det gäller till exempel läskande drycker, kaffe, te, bullar och enklare smörgåsar.
Personalfester
De nya reglerna innebär att det inte längre går att göra avdrag för måltider vid personalfester, informationsmöten eller i samband med företagsjubileum. Däremot kommer måltidsutgifter vid interna kurser och interna konferenser även fortsättningsvis att vara avdragsgilla vid inkomstbeskattningen. Sådana utgifter betraktas normalt som driftkostnader i ett företags bokföring.
Teaterbiljetter
Utgifter för kringkostnader som till exempel greenfee vid golfspel eller biljetter till teater, opera, idrottsmatch, bio och liknande påverkas inte av lagändringen. Det innebär att avdrag får göras med högst 180 kr plus moms per person för sådan utgifter.
300 kr är högsta underlag för momsavdrag
För att göra reglerna enklare 2017 får avdraget för moms avseende måltidsutgifter beräknas på ett underlag upp till 300 kr per person och tillfälle. Den gränsen gäller oavsett vilka drycker som ingår och oavsett om det gäller extern eller intern representation. Fortfarande gäller att utgifterna ska ha ett omedelbart samband med verksamheten och avdraget får inte överstiga vad som kan anses skäligt.
Exempel på representation utan alkohol
I samband med en representationsmåltid med några kunder får du ett restaurangkvitto där kostnaden per måltid uppgår till 300 kr inklusive cirka 32 kr i moms. Momssatsen är 12 procent.
För representation under 2016 får du dra av cirka 32 kr i moms och 90 kr i inkomstdeklarationen. Har du aktiebolag ger det ett skatteavdrag på 90 x 22 procent bolagsskatt = 19,80 kr. Kostnaden för måltiden efter avdrag blir därmed cirka 300 – 32 – 20 = 248 kr per person.
För representation under 2017 får du enbart avdrag för momsen. Kostnaden blir då i stället cirka 268 kr för en måltid som kostar 300 kr inklusive moms.
Regeringens proposition 2016/17:1
Företagsaktuellt nr 1 2017
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …